Test av swimrundräkt – Zone3 Evolution

Swimrunsäsongen 2016 hade en tidig start och jag har redan hunnit med att testa Zone3:s nya swimrundräkt! Den har kommit väl till användning både under träningstävlingarna i Swimruncupen i Stockholm och på Utö Swimrun.

Dräkten levereras med långa ärmar och man får sen själv bestämma om man önskar behålla denna ärmlängd eller klippa av dem. Markeringar för detta finns på dräktens avigsida.  Under Utö Swimrun med sitt kalla vatten var det väldigt skönt att ha dessa långa ärmar. För att förhindra att vatten läcker in i ärmarna finns det även ett silikonband som sitter strax ovanför armbågen.

Armarna är 1,5 mm tjocka och benpartierna 2 mm medan de blåa partierna på dräkten är 5 mm. Detta ger ett väldigt bra flyt i vattnet samtidigt som man även har smidighet när man springer och rör sig på land.  Det ingår också ett par calf-sleeves i neopren till dräkten som ger benen en bra position i vattnet utan att använda dolme. Jag uppskattade detta väldigt mycket eftersom det blev en grej mindre att fixa med när man skulle ner och upp ur vattnet!

Dragkedjan sitter fram vilket är bra då det är enkelt att öppna dräkten under löpningen och på vardera sida (på insidan av dräkten) finns det en mindre ficka där det ryms ett par gels eller liknande. Ett tips här är att göra små hål på dessa fickor så att de dräneras snabbare när man går upp ur vattnet. På dräktens baksida finns en stor ficka som öppnas från utsidan och den var perfekt att ha sin sjukvårdsutrustning i!  Kändes inte ens att den låg där.

Zones dräkt är en unisex-modell – det finns ingen damanpassad variant  – men det kändes inte som någon nackdel för min del och jag är ändå rätt bred om höften..  Framför allt är dräktens rörlighet vid axlarna helt underbar. Under de 5,5 timmarna vi var igång på Utö så fick jag inte ett enda skavsår av dräkten! Det tycker jag är ett väldigt gott betyg. Vi sprang ca 28 km och simmade 3,1 km under denna tid.

Varför ska man då köpa en speciell dräkt för swimrun? Kan man inte bara kapa av en vanligt våtdräkt? Jo, visst kan man det men en stor fördel i sammanhanget är framför allt att en swimrundräkt är gjord för att fungera både på land och i vatten. Det gör inget om du kasar lite på baken – dräkten tål det- medan en vanlig våtdräkt skulle slitas och kanske även få revor av detta. Dragkedja fram är också så mycket lättare och snabbare när man behöver öppna upp och på ett swimrun handlar det om att inte förlora allt för mycket tid. Många lopp har ganska tighta cutoff-tider. Då är det skönt att slippa ägna minuter åt att öppna och stänga en dräkt.

Om du planerar att träna och även tävla i swimrun så kommer det bli väldigt mycket roligare och enklare att göra det i en bra dräkt. Det är därför viktigt att hitta en dräkt som sitter bra på just dig!

Läs gärna även min recension från förra året då jag testade Orcas dräkt! Klicka här för att komma till den.