Våtdräkt – vad ska man ha egentligen?

Nu när open water säsongen börjar kommer också frågor om våtdräkt. Vad ska man tänka på när man köper en våtdräkt och hur mycket behöver man lägga ner på en?

Våtdräkter finns i väldigt många olika utföranden och det gäller att ha koll på vad våtdräkten är tänkt att fungera som.  Den vanligaste – och många gånger billigaste är de som är tänkta till vattenlek.  Där är inte rörlighet eller smidighet fokuset på dräkten utan att den ska fungera som ett värmande lager när man är i vattnet.  Men de funkar hyggligt att simma med – jag använde själv en sån vid mina första triathlon när jag bröstsimmade.

Simvåtdräkten är den som de flesta använder vid triathlon och den är designad för attt ge en bra rörlighet kring axlarna men också få kroppen i ett bra flytläge. En del dräkter är tjockare än andra – ju mer man går upp i pris desto mer flexibel är oftast dräkten. Idag finns det även dammodeller på simdräkter – det var inte vanligt förr.

Trispot har gjort en guide utifrån de märken som de säljer. Jag tycker den ger en god vägledning på hur man ska tänka när man kollar på dräkter. Ett stort plus med att handla där är att du får även provsimma i dräkten innan du köper den. Så att du med säkerhet vet att den fungerar för just dig. För alla kroppar är olika.