Nu har det gått fyra år sen jag bestämde mig för att testa ultra

Tiden verkar rullar på snabbt ibland. Fick en påminnelse från facebook om ett inlägg jag gjorde för fyra år sen – då jag fick för mig att jag skulle testa att springa ett ultralopp samma år jag fyllde 50.
Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på – men oj vad glad jag är över att jag fick den idén. Tack vare det beslutet har jag träffat på så mycket härliga människor och fått många nya vänner.

Ultralopp ger ju också tillfälle till upplevelser och är grymt som uthållighetsträning. I år hoppas jag kunna springa flera lopp, bland annat Lida Ultra Marathon och Sörmland Ultra Marathon.

I helgen som gick blev det inget längre långpass utan två något kortare löppass istället –  startade med 8 km på lördagen. Det häftiga här med att springa lite kortare än vad jag brukar var att jag vågade testa en något högre fart.  Kunde efteråt konstatera att jag hade genomfört ett tröskelpass med en tid som blev årets personbästa – snittfarten hamnade på  strax under 6 min/km!  Tror nog att det var förra veckans backpass som gav lite återbäring.  På söndagen blev det lite längre och betydligt lugnare med totalt 11 km – där jag fick till en fin negativ split (efter avklarat  simpass på förmiddagen).

Simningen denna vecka har inte haft det bästa flytet.. efter att jag äntligen blivit frisk så var det rätt stökigt att komma igång igen. Första simpasset fick jag  kämpa som en gnu för att komma in i andningen ordentligt och inte hjälpte det heller att det just då var galet stökigt i bassängen på Kronobergsbadet..Jag låg i crawlbanan som plötsligt invaderades av ett gäng killar som lekte båtpropeller och bokstavligen fick vattnet at koka – på ett mindre positivt sätt. Väldans svårt att ligga där och simma avslappnat när hela bassängen stormade.. Kändes mer som om jag befann mig på en triathlonträning vid Sjöhistoriska just då!

När jag sedan på söndagen simmade i Tyresö Aquarena kändes det som rena semestern! Hade en bana helt för mig själv så gott som hela passet och fick till slut ihop 2600 meter. Andningen funkade också väldigt mycket bättre! Men jag har lite svårt för att trycka på ordentligt när jag simmar själv. Det är alltför lätt att bara gå in i glidsimningen – fast jag vill få till en högre frekvens.. Längtar så till det är dags för OW ute- hoppas kunna starta – precis som förra året – i början av maj!

Var dock riktigt nöjd med denna träningsvecka efter det ofrivilliga träningsuppehållet.  Så skönt att äntligen vara igång igen! Och snart ska jag ta mig till Trispot och kika på tempocykel! Min första nånsin! Det ser jag verkligen fram emot!

Veckans sammanlagda träning

måndag 13/3 – söndag 19/9

Löpning: 34 km
Simning: 5 km
Cykling:  57 km