Racer eller tempocykel – vad funkar bäst egentligen?

En vanlig fråga som kommer upp i vårt facebookforum är vilken cykel man ska köpa när man ska börja testa triathlon. På den frågan finns faktiskt inget givet svar men jag tänkte ändå försöka spalta upp fördelar kontra nackdelar för de båda cykelvarianterna. OBS! Om du köper begagnat så tänk på att det absolut viktigaste är att storleken på ramen blir rätt för dig.  Köper du en ny cykel kommer cykelhandeln att mäta in och se till att alla vinklar blir rätt.

Det lönar sig alltid att göra en bikefit om du behöver anpassa en begagnad cykel. Att sitta rätt är avgörande eftersom du kommer att tillbringa en hel del tid på cykeln – oavsett om du enbart jobbpendlar eller kör 20-milsrundor på helgen..

Racer (även kallad landsvägscykel, linjecykel)
Racern är den cykel som jag själv rekommenderar som en bra startcykel för den som vill testa triathlon. Det finns givetvis även hybridcyklar som fungerar bra men racern har fördelen att om man vill fortsätta med triathlonträning så är det en bra grundinvestering. Du kommer att använda den många timmar när du väl fastnat för sporten. Har man tur så kan man hitta en begagnad instegsracer via cykelklubbars hemsidor eller Triathlontjejers köp- och säljgrupp som finns på Facebook.

Fördelar
-du får en allsidig cykel som du kan använda i alla sammanhang. De flesta klubbar motsätter sig att man kör tempocykel när man cyklar i klunga på träning.

-du kan enkelt sätta på tempopinnar (lösa tempobågar) på styret för att få till en mer liggande ställning under lopp.

-racern kan vara en snabbare cykel än tempohojen om banan är väldigt kuperad.

Nackdelar
-sittställningen på en racer blir aldrig lika aerodynamisk eller vilsam som på en tempocykel. Planerar man att köra medeldistans och uppåt så är detta en viktig faktor att tänka på.

-lösa tempopinnar blir något vingligare än ett fast tempostyre.


Tempocykel för- och nackdelar
klicka här för att läsa mer.