Test av träningsklockan TomTom Spark Cardio + Music

Sedan november 2015 har jag använt en helt ny klocka från Tomtom med bl a följande funktioner:

  • Aktivitetsmätning dygnet runt
  • GPS-spårning
  • Multisportläge
  • Inbyggd pulsmätare
  • Musiklagring med 3 gb minne

Med multisportläget menas att den kan mäta olika aktiviteter men den har till exempel ingen triathlon-mode utan varje aktivitet mäts för sig. Jag har provat den under löpning, cykling, styrketräning inomhus, spinning, på löpbandet och även i bassängen.

Plus: den är liten, snygg och enkel och går att använda som en vanlig klocka också.  På klockan finns det bara en knapp som man använder för att ändra läge, föra över data och även kolla på sin senaste genomförda aktivitet.

Pulsmätaren fungerar helt ok vad jag kan se – men som många andra klockor kan den inte mäta pulsen när man simmar.  Stort plus att man slipper använda pulsband – mätningen sker istället vid handleden.

Batteritiden är hygglig – enligt tillverkaren specifikation ska den klara 11 timmar när gpsen är igång. Mitt längsta pass hittills har varit på dryga 7,5 timmar när jag sprang en ultra och det klarade den utan problem.

Det är enkelt att föra över sin data från telefonen genom att använda en dockningssladd till datorn eller föra över via sin telefon med bluetoothanslutning.

Man kan även spara musik till klockan för att lyssna på när man springer eller kanske tränar på gymmet. Denna funktion har jag dock inte använt så mycket men det är ett bra alternativ om man vill slippa ta med sig mobilen. Trådlösa hörlurar finns som tillbehör till klockan.

Den kan registrera pass och  mäta pulsen även under ett gympass och när man springer på löpband. Vilket är bra om man vill registrera all sin träning.

Den fungerar även som en aktivitetsmätare då den även registrerar hur många steg man tar på en dag och behåller du den på under natten så har den koll på din sömn också.

Minus: att det inte finns ett komboläge – för att använda när man kombinerar flera olika sporter under ett lopp, exempelvis triathlon.

Det går heller inte att använda simläget när man är utomhus. Det fungerar bara i bassäng ( man  kan enkelt ändra inställning för olika poolstorlekar). Det finns dock ett s k freestyle-läge och när klockan står i detta läge fungerar gps-mätningen. OW-simning får helt enkelt bli freestyle!

Sammanfattning:
En smidig och enkel träningsklocka som är lätt att använda och ett bra val om du inte har behov av att snabbt kunna byta mellan olika aktiviteter. Statistiken som man får ut är bra uppställd i tillhörande app och Tomtom ger dig också möjlighet att registrera all träning hos dem (när man öppnat ett konto) eller på exempelvis Runkeeper eller Edmondo.

Det går lätt att jämföra mellan de olika aktiviteterna och även se månadsvis  hur lång sträcka man sprungit eller simmat.

Jämfört med min Garmin 910xt som jag använt tidigare så är den en något enklare klocka och har inte samma mängd features men så är den också en dryg tusenlapp billigare också.

Om du vill ha mer detaljer och specifikationer om klockan hittar du tillverkarens information här: Länk till Tomtom