Fotograf Björn Mattisson

Test av Orcas nya swimrundräkt

Foto ovan: Björn Mattisson

Bara några veckor innan det var dags för swimrunloppet Amfibiemannen såg jag ett inlägg  på Facebook om att Orcas nya swimrundräkt var på ingång. Jag blev genast nyfiken på dräkten och kontaktade därför Venkanto aka Triathlonbutiken för att höra efter om jag kunde få testa dräkten under loppet. Det gick bra, blev svaret!

Dräkten har utvecklats av Orca i samarbete med svensk swimrunelit och fått många smarta detaljer.

Bilderna nedan blir större om du klickar på dem.

Första träningen med dräkten 
Dagen innan loppet tar jag på mig dräkten för första gången och ger mig ut på en kortare löp- och simrunda. Trots att jag inte är jättelång med mina 165 cm så har jag ändå lite extra vikt (väger ca 70 kg)  och brukar därför ofta ha large på grund av mitt bakparti. Men på denna modell av våtdräkt så fungerade medium alldeles utmärkt!

Det omedelbara intrycket är att fast dräkten känns lite stram (innan simningen tar vid) så är det ändå behagligt att springa i den. Dräkten har givetvis dragkedja både fram och bak och det är skönt att kunna dra ner framtill under den inledande löpningen. I skrevet är det också tunnare material i dräkten vilket ger en ökad rörelsefrihet och minimerar skav.

När jag kommer i vattnet blir jag glatt överraskad över hur bra jag flyter – på benen fram är neoprenet 8 millimeter vilket gör dolmen helt överflödig! Benen flyter upp trots att jag håller huvudet högt – vilket normalt sett skulle dra ner dem under ytan. Så här dan innan loppet är jag givetvis rätt nervös inför det okända som jag har framför mig – men dräkten gav mig faktiskt en skön känsla av trygghet. Oavsett hur trött jag skulle bli under loppet så kommer jag flyta bra!

Dräkten är också tunnare under armarna vilket ger en bra rörelsefrihet när man crawlar.

Foto: Björn Mattisson
Foto: Björn Mattisson


Funktionen under loppet
Så var det äntligen dags för starten i Amfibiemannen. Dräktens enda nackdel – som jag upptäckt – är att det enbart finns två mindre fickor fram där man kan pula in ett par gel på varje sida.  Vill man ha med sig mer än så får man lösa det med midjeväska eller ryggsäck.

Men fördelarna med dräkten är långt fler! Eftersom AM innehåller rätt långa simsträckor (inleder med 1100 meter och sen flera på drygt 600 meter) så var det grymt skönt att inte behöva använda dolme. Min swimrunpartner Chaly hade det och fick krampkänning. Med mindre utrustning att tänka på så kunde jag fokusera mer på själva simmandet.

Jag klippte inte ärmarna på dräkten utan körde med de befintliga långa. Vilket visades sig vara helt rätt då vattnet på sina ställen var väldigt kallt. Men vill man klippa så finns det två markeringar på dräktens avigsida där man kan välja längd.

Foto: Liselott Silwer

En annan smart detalj är ”gummibaken” som både skyddar dräkten  och ger bättre glid när man kanar på klipporna. Testade detta med framgång ett par gånger under loppet! Vanliga våtdräkter kan annars slitas ner rätt snabbt vid en sån användning.

Foto: Liselott Silwer

Bananöppningen är ju en given succé eftersom det blir väldigt lätt att snabbt kränga av och på dräkten när det finns dragskedjor både bak och fram. Vi hade ett par långa löpsträckor på Arholma (2 *5,5 km) så det var väldigt skönt att snabbt kunna ”cabba” ner.

Trots att jag inte använt dräkten mer än 30 minuter innan loppet så fick jag inget skav alls – den enda åtgärden jag själv gjorde var att smörja in mig runt armhålorna och undersidan av överarmen för att minska friktionen. Jag hade mina triathlonshorts under och en vanlig sportbehå.  Detta beror nog till stor del på de mjuka sektionerna på de annars utsatta ställena. Vi simmade i rätt så kallt vatten men det var bara ett par gånger som jag verkligen kände att jag frös. Vilket inte är så konstigt med tanke på den låga vattentemperaturen (varierade mellan 14-17 grader).

Sammanfattningsvis så var det en väldigt positiv erfarenhet att få testa denna dräkt – den gav en bra flytkänsla och jag kände mig väldigt trygg på de längre simsträckorna.  Till saken hör att jag innan detta lopp aldrig simmat mer än sammanlagt 2 km. Under Amfibiemannen avverkade vi totalt 4,8 km. Dräkten gjorde ju inte jobbet åt mig men gav mig bra förutsättningar för att lyckas!

Och ja – visst blir det ett inköp av denna dräkt till kommande säsong då planen är att delta i fler swimruns under 2016. I år är endast Ångaloppet inplanerat men det vore kul att testa fler lite längre lopp framöver. Har fått blodad tand på längre simsträckor!

Du hittar våtdräkten hos Orcas återförsäljare – på Venkantos hemsida finns lista över dessa.  Den kan givetvis också beställas genom Triathlonbutikens webbshop också.  Pris 3995 kr.

Recension skriven av Liselott Silwer, hängiven motionär och admin av gruppen Triathlontjejer.