Vill du utmana dig själv? Testa att springa ett ultralopp!

Som triathleter är vi vana att vara igång under flera timmar – och det ger en bra grund för andra uthållighetssporter. Ultralopp kanske låter oöverkomligt och för tankarna till 10-milslopp men i praktiken handlar ultra om allt över marathondistansen- d v s från 43 km och uppåt.

Ett femmilslopp med en fart på 7 min/km tar drygt 6 timmar om man inte tar allt för långa depåstopp på vägen. Ultra handlar inte om fart utan om att komma fram! Det är därför jag gillar denna inriktning på löpning och sen får ju även pannbenet sitt!

Under off-season för triathlon här i Sverige så finns det en hel del olika lopp att välja bland och olika upplägg. En del springs som tidslopp – dvs på en kortare bana under en bestämd tid som 6-, 12-, 24- eller 48-timmar och flera av dessa är dessutom inomhus under vintern.

Om man vill testa så är ett 6-timmarslopp en bra ingång. Du har aldrig långt till maten, du kan vila när du vill och toaletten är alltid nära.

Andra lopp kallas A-B-lopp – det betyder att man springer från en punkt till en annan. Arrangören har då ordnat med att alla väskor med ombyten körs från start till mål. På längre lopp finns det även möjlighet att lägga ut s k dropbags(där man kan lägga i ombyte, mat och annat som kan behövas) utmed banan på förutbestämda ställen.

Om du vill veta mer om ultralöpning och lopp i Sverige så kika in på hemsidan www.ultradistans.se

I Stockholmstrakten finns loppet SUM – Sörmland Ultra Marathon som går den 7:e oktober – start i Björkhagen. Loppet går att efteranmäla sig till efter att anmälningstiden har gått ut fredag 15 september.