Recension av löparskor: Saucony Kinvara 6

Jag vill redan från början säga att min erfarenhet av lätta träningsskor är ytterst begränsad. Tidigare i år testade jag Asics triathlonsko och nu har jag under hösten och förvintern använt Sauconys Kinvara 6. Jag måste medge att jag är positivt överraskad när det gäller löpkänslan och skillnaden mot de mängdskor jag använt tidigare.

Sauconys Kinvara är en lätt träningssko som fungerar bra i många olika sammanhang  som exempelvis  vid såväl tävlingar som  lugnare distanser.  Skon har en läst som är något bredare än Asics Tri Noosa Gel  vilket gör att skon känns rymlig. Dock hade jag inledningsvis lite svårt att bli sams med skorna eftersom tåboxen kändes platt och jag fick en skavkänsla på ovansidan av tårna. Men detta  obehag försvann efter ett tag när skorna blev mer insprungna. De behöver helt enkelt mjukas upp lite för att bli bekväma. Men sen vill man inte vara utan dem!

Trots att det är lätt mesh längst fram på skorna så fungerar de väldigt bra även vid lite kallare temperatur (ner mot noll). Kanske kan det bero på att de inbjuder till att trycka på lite extra och att man därmed håller upp värmen bra i hela kroppen?  Jag vet att jag i vart fall har haft svårt för att springa sakta i dem. Och det känns som en bra egenskap på en sko!

Skon känns också stadig  – de är enligt beskrivningen till för de som har ett neutralt steg men trots att jag har en lätt pronation har de varit bekväma att springa med länge.  Det är min bedömning att denna sko kommer att fungera för allt från marathon till snabba  5-kilomters lopp.  Bara att skaffa en snabbsnörning så funkar de på triathlon också.

Mellansulan har PowerGrid Foam och  EVA+ för bra dämpning.  Jag har inte sprungit så mycket tidigare med  lågt dropp men trots detta får jag  ingen känsla av att det känns stumt under foten.  Det kan vara så att den något tjockare mellansulan under framfoten ser till att skon känns väldämpad för att vara en lättviktssko. Och känslan av snabbhet får man på köpet!

Även om denna sko inte är enbart framtagen för triathlon så är den ett bra val för triathleten som har behov av en sko med bredare läst och samtidigt även vill kunna använda den på distanspasset.

Korta fakta:
Häl till tå dropp: 4 mm
Vikt: Vikt 184 gram i stl us 7(38)